Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко и го в сипете в купа. Смесете го с разтопеното (не горещо) масло.
Към тях добавете маята и захарта, разбъркайте.
Постепенно пресейте в купата брашното, поръсете с риган и сол и замесете меко тесто, което не бива да лепне.
Покрийте тестото с фолио за свежо съхранение, оставете го на топло за 1 час, за да втаса.
Втасалото тесто премесете веднъж и след това го разделете на 6 части, които се оформят на топчета.
С точилка разточете всяко топче на тънка кора. В средата на кората поръсете малко натрошено сирене. Краищата на кората свийте, за да получите нещо като бохча, след което отново разточете до тънка кора.
Процедирайте по същия начин и останалите 5 топки.
Загрейте сух тиган на котлона и изпечете пърленките и от двете страни.
Подредете една върху друга, а всяка пърленка намазвайте с малко масълце.
Пърленките със суха мая и прясно мляко са готови.