Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пърленки»Пърленки със суха мая и прясно мляко

Пърленки със суха мая и прясно мляко

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Пърленки със суха мая и прясно мляко
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Ех, тези пърленки, можем да си ги хапваме и без нищо"

Необходими продукти

  • сирене - 250 грама
  • прясно мляко - 200 мл (топло)
  • брашно - 400 грама
  • мая - 7 грама суха
  • масло - 100 мл разтопено
  • сол - 1 ч.л.
  • риган - 1 щ.
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко и го в сипете в купа. Смесете го с разтопеното (не горещо) масло.

Към тях добавете маята и захарта, разбъркайте.

Постепенно пресейте в купата брашното, поръсете с риган и сол и замесете меко тесто, което не бива да лепне.

Покрийте тестото с фолио за свежо съхранение, оставете го на топло за 1 час, за да втаса.

Втасалото тесто премесете веднъж и след това го разделете на 6 части, които се оформят на топчета.

С точилка разточете всяко топче на тънка кора. В средата на кората поръсете малко натрошено сирене. Краищата на кората свийте, за да получите нещо като бохча, след което отново разточете до тънка кора.

Процедирайте по същия начин и останалите 5 топки.

Загрейте сух тиган на котлона и изпечете пърленките и от двете страни.

Подредете една върху друга, а всяка пърленка намазвайте с малко масълце.

Пърленките със суха мая и прясно мляко са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: