Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Телешки котлет на скара

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
454916k545
Телешки котлет на скара
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
30/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
15 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • телешки котлети - 2 бр. 500 г всеки
  • едра сол - около 1 с.л. на люспи
  • сланина - за намазняване на скарата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете в месарския магазин големи, дебели поне два пръста телешки котлети от добра порода и за предпочитане зрели.

Ако имате пресни, то може да ги мариновате предварително за няколко часа.

Хубавото, качествено и зряло телешко месо аз не овкусявам с подправки, нито мариновам. То е обезкървено, така че спокойно може и дори трябва да се пече до степен, в която отвътре да е розово /червено.

Скарата се загрява на силен огън, но не прекалено. Ако е на дървени въглища, се оставя на тлееща жар.

Решетката се намазнява и сочните котлетите се разполагат на разстояние един от друг. Пекат се до тъмнозлатист загар от едната страна и се обръщат, за да се изпекат и от другата.

Върху вече хваналата коричка страна се поръсва повечко едра люспеста сол и след това се прави същото и с другата страна.

Обръща се само веднъж от вече изпечената първоначално част, за да се осъществи желаната степен на готовност.

Телешките котлети се свалят от скарата и се оставят да починат 5 минути, така ще улегнат соковете след запечатването и месото ще бъде сочно.

След като се нареже, ако все още вътрешността изглежда твърде сурова, то може за кратко да се запечатат на още топлата скара нарязани лентички от месото.

Друг вариант е върху скарата да се нагорещи глинена чиния или плоча и да се поднесе на масата, така всеки може да си допича парченца месо според вкуса му.

Добър апетит с тези телешки котлет на скара!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: