Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Класическо гъбено ризото

Класическо гъбено ризото

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Класическо гъбено ризото
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Ако обичате гъбено ризото, тази рецепта за класическо такова ще ви хареса много"

Необходими продукти

  • манатарки - 80 г пресни + 40 г сушени
  • пармезан - 60 г
  • лук - 50 г
  • ориз - 260 г карнароли
  • печурки - около 100 г пресни
  • вино - 100 мл /бяло или розе/
  • сол
  • краве масло - 2 с.л. /или сметана/
  • зехтин - 40 мл
  • бульон - 800 мл
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете във вода сушени гъби до омекване. После ги извадете от водата. Запържете наситнения лук в зехтин. Добавете сушените манатарки и гответе няколко минути.

Добавете ориза за ризото и след минута-две сипете виното. Разбъркайте до изпаряване на алкохола. Добавете двата вида пресни гъби, накълцани на дребно.

По време на готвенето дръжте бульона на котлона, за да бъде горещ. Започнете да сипвате при гъбеното ризото по 2 черпака от него. Изчакайте оризът да поеме течността и тогава сипете още.

Може да добавите малко масло, за да стане кремообразно апетитното ризото.

Настържете пармезана и разбъркайте.

Поднесете класическото гъбено ризото, поръсено с маданоз.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: