Edin.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Пудинг»Яйчен крем с кафе

Яйчен крем с кафе

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Яйчен крем с кафе
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"За този яйчен крем не ви е нужен повод - просто му се насладете като десерт вечер"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 600 мл
  • захар - 120 г
  • кора от портокал - 3 ивици
  • кафе - 4 ч.л. инстантно, на гранули (може и безкофеиново)
  • яйца - 3 бр. XL или 4 малки
  • нишесте - 1 с.л. с връх, царевично, натурално
  • ром - 2 капачки /25 г/
  • ванилия - 1 прахче, 2 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кората от портокал без бели части се смила със захарта на пудра.

Млякото се загрява на умерен огън с портокаловата захар, рома и прахче ванилия (може и семенца от натурална шушулка).

Яйцата се разбиват заедно с нишестето и кафето, докато се получи гладка смес без гранули.

Сипва се на струйка към млякото и се бърка при слаб огън 10 минути или до сгъстяване.

Не се вари дълго, нито огънят трябва да е по-силен, за да не се пресекат яйцата и да се развали видът и вкусът на яйчния крем.

Не се чака и да стане много гъст, а по-скоро течен, тъй като при изстиването ще си стегне.

Готовият яйчен крем с кафе се разсипва в чашки и когато изстине, се прибира в хладилник леко да се охлади.

По желание се гарнира с бисквитка и се поднася яйчен пудинг за десерт.

Яйчен крем с кафе с повод и без повод.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: