Начин на приготвяне
Залейте боровинките с гореща вода, за да набъбнат, след което ги прецедете и ги сложете върху кухненска хартия, за да попие излишната вода.
Разтопете маслото в малка тенджера и го оставете настрана да се охлади.
Добавете към него прясното мляко, разбитите яйца, захарта, меда и содата.
Сложете тенджерата на котлона и варете сместа, докато смени цвета си.
Изсипете я след това на плота и я доизмесете на ръка - оформете 5 топки с еднаква големина.
Разточете всяка една топка с помощта на дървена точилка на кора с дебелина 3 мм и ги сложете една по една да се печат в предварително загрята на 180 °C фурна върху хартия за печене за около 5 минути.
Отделно изпечете и краищата на блатовете.
В голяма купа разбъркайте сметаната, добавете ванилиите и захарта и отново разбъркайте.
Сложете в поднос една от корите, намажете я с няколко лъжици от сладкия крем и отгоре разпределете малко от боровинковото сладко.
Направете същото и с останалите продукти - завършете с крем.
Облепете сметановата торта с начупените изпечени краища и я поръсете по желание със сушените боровинки.
Боровинковата торта със сметанов крем е много вкусна.