Начин на приготвяне
Разбийте яйцата заедно с олиото, оцета, солта и водата. На части добавете предварително пресятото брашно и постепенно замесете меко тесто. Оставете го да почине за кратко.
Разделете готовото тесто на 10 топчета - две от тях трябва да са малко по-големи. Покрийте ги с кърпа и оставете да престоят 30 минути.
8-те по-малки топчета разточете с помощта на точилка и получените тънки кори наредете една върху друга. Помежду им поръсвайте с малко брашно, за да не се слепят.
Сипете вода в голяма тенджера, посолете и кипнете. Друга голяма тенджера също напълнете с вода.
Нарежете купчинката с кори една върху друга на квадрати и лист по лист разделете корите. Пускайте ги в кипналата вода и щом отново заври, веднага прецедете и ги прехвърлете в студена вода, внимателно разбъркайте.
Отцеждайте корите в гевгир.
Загрейте олиото и го оставете да се поохлади. Отделно натрошете сиренето.
Сипете на дъното на тава за печене 3 лъжици от олиото. Разточете едно от двете по-големи топчета, като трябва да получите кора с диаметър по-голям от дъното на тавата. Сложете кората в тавата и оставете краищата да висят извън нея.
Поръсете кората с натрошено сирене и редете лист по лист от варените кори, като всеки ред поръсвате с натрошено сирене и по 3 лъжици олио. Редувайте така до изчерпване на количествата, като завършите със сирене.
Приберете краищата на долната кора и покрийте бюрека с останалата кора, като я разточите на тънко.
Полейте с останалото олио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час.
Готовия бюрек напръскайте с малко вода и покрийте с кърпа, за да се задуши и омекне.
Къпаната Баница Бюрек е много вкусна, опитайте!