Edin.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Печено пиле върху сол на фурна

Печено пиле върху сол на фурна

ЗориЗори
Новак
15115k132
Печено пиле върху сол на фурна
Снимка: Зори
1 / 2
14/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Сочно, ароматно и много вкусно е това пиленце, затова не отлагайте тази рецепта напред във времето"

Необходими Продукти

  • сол - 1 кг морска
  • пиле - 2 кг
  • краве масло - 30 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • лимони - 1 бр.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • розмарин - пресен
  • чубрица - 1 щипка
  • лют червен пипер - на вкус
  • пушен червен пипер - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете добре пилето и го разрежете по гърба.

Отлепете кожата му, така че да можете да го овкусите с подправки и под нея - внимавайте да не се скъса.

Сложете в голяма тавичка хартия за печене и отгоре изсипете морската сол.

Настържете лимоновата кора и я сложете заедно с розмарина при морската сол.

Намажете пилето с подправките и отгоре, и под кожата. Не слагайте сол, защото то достатъчно ще си поеме от морската сол по време на печенето.

Полейте пилето с прясно изцеден лимонов сок и сложете резени под бутчетата и крилцата.

Намажете го отгоре със зехтин, а под кожата сложете парчета масло.

Покрийте го с алуминиево фолио и го сложете да се пече в предварително загрята на 180 °C фурна за около 1 час и 30 минути.

Махнете алуминиевото фолио малко преди да извадите печеното пиле на фурна, за да получи златиста кожичка.

Печено пиле върху сол на фурна е много сочно и ароматно.

Добър апетит!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: