Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Маслен пай с орехи и круши

Маслен пай с орехи и круши

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Поднесете всяко отрязано парче с топка ванилов сладолед за още по-разкошен вкус"

Необходими продукти

  • за масленото тесто
  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък за намазване
  • брашно - 500 г бяло
  • краве масло - 250 г студено
  • орехи - 1/3 ч.ч.
  • кафява захар - 2 с.л.
  • за плънката
  • бисквити - 200 г чаени
  • круши - 1 и 1/2 кг зрели
  • орехи - 1 ч.ч.
  • кафява захар - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с масленото тесто.

Студеното масло нарязваме на кубчета и смесваме с брашното, за да се получат маслени трохи.

Правим кладенче и добавяме вътре яйцата, захарта и смлените орехи. Месим тестото бързо, за да не се разтопи маслото, тъй като в такъв случай паят ще стане глетав. Оставяме го за около 30 минути настрани на студено.

В чопър натрошаваме бисквитите на ситни парченца и ги изсипваме в голяма купа. Към тях добавяме смлените орехи, захарта и обелените и нарязяни на кубчета круши. Разбъркаме.

Отделяме 1/3 от тестото, а останалата част разстиламе във форма за пай. Плънката сипваме отгоре и заравняваме. Отделеното тесто режем на ивици и го слагаме като плетеница върху плънката.

Мажем апетитния пай с жълтък и поръсваме леко с кафява захар.

Масления пай с орехи и круши печем в предварително загрята на 180 °C фурна до златисто.

Оставяме да се охлади и поднасяме по желание с топка ванилов сладолед.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: