Начин на приготвяне
Пресейте в купа брашното заедно с бакпулвера, ванилията и шипка сол. Добавете към него жълтъка, цялото яйце и захарта, нарежете вътре студеното масло.
Прибавете и настърганата лимонова кора и постепенно замесете хубаво маслено тесто. Увийте го във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за поне половин час.
Междувременно пригответе крема. В малка касерола сипете млякото и добавете захарта, ванилията и жълтъка.
Сложете на котлона и бъркайте до сгъстяване на млечния крем. Охладете го.
Почистете черешите от костилките и ги посипете със захар в тенджерка. Сварете ги за 10-тина минути. Накрая добавете лимоновия сок и свалете от огъня.
Отделете част от масленото тесто. Останалото разточете върху хартия за печене.
Прехвърлете тестото заедно с хартията в тава с диаметър 24 см. Леко издърпайте и оформете борд по стените.
Сипете вътре млечния крем, а отгоре разпределете черешите.
Разточете отделеното парче тесто и изрежете формички, за да си направите черешки. Останалото прехвърлете отгоре върху плодовия пай.
Завийте внимателно бордовете навътре, отгоре разпределете черешките от тестото.
Загрейте фурната на 180 градуса (без вентилатор) и изпечете черешовия пай до хубав загар.
Охладете и го поръсете с пудра захар.
Масленият черешов пай с млечен крем е готов.