Начин на приготвяне
Страхотен яйчен крем, в който няма бяло брашно, което го прави подходящ за хора на безглутенова диета. Може да си го приготвите с оризово или друго безглутеново брашно, но приготвен по този начин е много по-нежен и лек.
Гответе крема на водна баня и контролирайте температурата с помощта на кухненски термометър - така яйцата няма да се пресекат.
Смесете млякото със сметаната. Към тях добавете захарта, корите от цитрусите и ванилията. Загрейте сместа за 5-6 минути, след което свалете от огъня и оставете да се охлади за около час - така ще поеме най-добре ароматите.
Разбийте яйцата до получаване на пухкава смес, но не до побеляваме. Съдът, в който разбивате яйцата, трябва да е от алпака или алуминиев.
Сложете го на котлона върху друг съд със слабо вряща вода. На тънка струйка добавете към яйцата млечната смес (махнете цитрусовите корички от нея).
Бъркайте в продължение на 7-8 минути на 70 градуса, след което увеличете градусите до 80. Продължете да варите крема още 10-тина минути или докато видите, че яйцата започват да стягат.
Имайте предвид, че този крем няма да стегне толкова много, колкото крема с нишесте, но след като изстине все пак ще се втвърди достатъчно.
Разпределете крема в 4 купички и щом се охлади може да го приберете в хладилник за около 3 часа.
Гарнирайте с плодове по избор и сервирайте.
Млечният безглутенов крем е готов.