Edin.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Яйчен крем»Млечен безглутенов крем

Млечен безглутенов крем

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Млечен безглутенов крем
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
38 мин.
Порции
4
"И за закуска, и за десерт можете да си хапнете от този безглутенов млечен крем"

Необходими продукти

  • яйца - 4 броя
  • ванилия - 1 брой
  • захар - 100 грама
  • прясно мляко - 250 мл
  • сметана - 250 грама (35% масленост)
  • лимонова кора - 1 ивица
  • портокалова кора - 1 ивица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Страхотен яйчен крем, в който няма бяло брашно, което го прави подходящ за хора на безглутенова диета. Може да си го приготвите с оризово или друго безглутеново брашно, но приготвен по този начин е много по-нежен и лек.

Гответе крема на водна баня и контролирайте температурата с помощта на кухненски термометър - така яйцата няма да се пресекат.

Смесете млякото със сметаната. Към тях добавете захарта, корите от цитрусите и ванилията. Загрейте сместа за 5-6 минути, след което свалете от огъня и оставете да се охлади за около час - така ще поеме най-добре ароматите.

Разбийте яйцата до получаване на пухкава смес, но не до побеляваме. Съдът, в който разбивате яйцата, трябва да е от алпака или алуминиев.

Сложете го на котлона върху друг съд със слабо вряща вода. На тънка струйка добавете към яйцата млечната смес (махнете цитрусовите корички от нея).

Бъркайте в продължение на 7-8 минути на 70 градуса, след което увеличете градусите до 80. Продължете да варите крема още 10-тина минути или докато видите, че яйцата започват да стягат.

Имайте предвид, че този крем няма да стегне толкова много, колкото крема с нишесте, но след като изстине все пак ще се втвърди достатъчно.

Разпределете крема в 4 купички и щом се охлади може да го приберете в хладилник за около 3 часа.

Гарнирайте с плодове по избор и сервирайте.

Млечният безглутенов крем е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: