Начин на приготвяне
Първо бланширайте във вряща вода със сол зелевите листа. Отцедете ги добре и оставете настрана.
Почистете и наситнете лука и чесъна.
Сипете олио в тенджерка и го загрейте, запържете до омекване чесъна и лука. Добавете нарязаните домати и поръсете със сол, риган и захар. Гответе за 10-тина минути соса, след което свалете от огъня.
В друга тенджера запържете втората глава лук и прибавете каймата, бъркайте, за да я раздробите на малки трохички. Добавете измития ориз и след кратко пържете поръсете с червен пипер и налейте малко вода.
Овкусете каймата с куркума, сол, чубрица и черен пипер. Оставете сместа за плънката да се задушава на бавен огън до усвояване на течността. След това махнете от котлона.
В един (два) бланширани зелеви листа сложете лъжица от плънката и навийте на сарма.
Имайте предвид, че навиването с пресни листа става по-трудно, но пък се получават много вкусни сармички, така че си заслужава.
Сипете на дъното на тава доматен сос, а отгоре подредете зелевите сарми. Покрийте с останалото количество сос.
Поръсете с около 3 лъжици олио и печете сармите в загрята на 180 градуса фурна до готовност - около 35 минути.
Сармите с прясно зеле в доматен сос са много вкусни.