Жълт крем за торта

IvelinaIvelina
Новак
402k
Жълт крем за торта
Снимка: Ivelina
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"Използвайте този крем както към вашите сладкиши и торти, така и като отделен десерт в чашки"

Необходими продукти

  • жълтъци - 4 бр.
  • царевично нишесте - 35 г или 40 г брашно
  • захар - 100 грама
  • мляко - 400 мл
  • ванилия - 1 шушулка или екстрат
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този сладък яйчен крем, известен също, като жълт крем, предизвиква истинска еуфория в кухнята. С него може да дадете простор на въображението си и да направите десерти от всякакъв вид. Но си остава класически крем за торта.

От кремообразни бутерки до каноли. Става за милфьой торта или пандишпанова торта. Подходящ е и за плодов тарт или бабините торти.

Може да се поднесе в чашки, като пудинги или парфета. Може да го дообогатите още с лимонова кора, шоколад или пък ядки.

А какво ще кажете за крем с кафе? Удоволствие! Само с няколко съставки като яйца, мляко и захар, както е в рецептата на Иджинио Масари, ще създадете кадифен, кремообразен, просто божествен крем.

В приготвянето на сладки кремове и сладкиши, винаги трябва да внимавате и да спазвате всички стъпки и грамажи

И така, ето моята рецепта за жълт крем за торта:

Първа стъпка и много важна. Претеглете и комбинирайте на работната повърхност всички съставки, необходими за приготвянето на крема.

След това разрежете ваниловата шушулка по дължина и вземете семената, които ще потопите в цялото мляко, изсипано в голяма тенджера. Добавете и лимоновата кора, нарязана с белачка за картофи. Вземете само жълтата част, избягвайте бялата, тъй като е горчива. След това сложете в тенджера с млякото и оставете да къкри 5 минути на тих огън.

Докато млякото се загрява, погрижете се за яйцата, отделете жълтъците от белтъците и изсипете, заедно с гранулираната захар, в тенджера. Работете с ръчна бъркалка, докато получите пенлива и пухкава смес със светъл цвят.

Пресейте брашното, ако ползвате, или царевично нишестето с помощта на сито, след което го добавете към сместа от жълтъци и захар по малко и продължете да бъркате, за да избегнете образуването на бучки.

Можете да замените, царевичното нишестето с брашно(40 г), картофено нишесте или пшенично нишесте.

Извадете лимоновата кора, която сте оставили да ароматизира млякото. Продължавайки да бъркате, изсипете горещото, но не врящо мляко, след отстраняване на лимоновата кора. Прехвърлете тенджерата със сместа на огъня и, без да спирате да бъркате, оставете да заври, но на слаб огън.

Варете около 3-4 минути, като разбърквате, докато кремът се сгъсти. Получава се плътен и гладък крем, изсипете го в купа, подходяща за издържане на топлина, за да спрете готвенето, след което го оставете да си почине, след като го покриете със стреч фолио.

Малка хитрина, преди да поставите стреч фолиото върху крема, поръсете с пудра захар, така ще отделите лесно фолиото, без да залепва кремът. След това използвайте крема за приготвяне на вашите десерти или го поднесете като десертен крем заедно с хрупкави бисквити. Насладете се !

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: