Пълнено пиле в гювеч

ЗориЗори
Новак
16
1
539
5
Пълнено пиле в гювеч
Снимка: Зори
23/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне40 мин.
Готвене90 мин.
Общо130 мин.
Порции6
"Ние вече се насладихме на това пълнено пиле в гювеч, сега е ваш ред"

Необходими Продукти

  • пиле - около 1.6 кг
  • чесън - 1 с.л. на прах
  • пипер - 1 ч.л. меланж
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 с.л.
  • зехтин - 50 мл
  • за плънката
  • печурки - 250 г
  • булгур - 1 к.ч.
  • краве масло - 4 с.л.
  • бяло вино - 300 мл
  • домати - 300 г стерилизирани, обелени и наситнени
  • праз лук - 1 стрък
  • чесън - 2 скилидки
  • чубрица - 1 к.л. ронена
  • магданоз - 4 с.л.
  • вода - 1 к.ч.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете цялото пиле. Махнете кожата.

В голяма купа сипете зехтина, солта, червения пипер, пипера меланж и чесъна. Натрийте пилето отвътре, отвън и под кожата.

Сложете го в съд с капак и сложете за през нощта в хладилник.

На другия ден се заемете с плънката. Измийте булгура и го залейте с топла вода. Захлупете. Гъбите почистете и измийте, нарежете на филийки. Запържете ги на тиган с масло.

Извадете и в същата мазнина запържете нарязаните чесън и праз, както и булгура. След минутки сипете вода или бульон да ги покрие.

Когато видите, че булгурът е усвоил водата, върнете гъбите, овкусете със сол, черен пипер, чубрица, магданоз.

Щом изстине леко, напълнете пилето, зашийте и сложете в намазнен гювеч. Поставете малко мазнина отгоре и затворете с капака.

Глиненият гювеч се слага в студена фурна, най-долу, пече се за 45 мин. на 180 градуса с вентилатор.

След изтичане на това време, се сипват доматите и бялото вино. Пече се още половин час.

Пълненото пиле в гювеч се поднася, разпределено на порции с доматен сос и плънка отстрани.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: