Моето Петровско Пиле

ЗориЗори
Новак
15515k
Моето Петровско Пиле
Снимка: Зори
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
125 мин.
Порции
6
"Разкошна рецепта за цяло пиле, която препоръчваме да изпробвате"

Необходими продукти

  • пиле - 1. 7 кг
  • масло - 80 грама
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • лук - 1 глава или 1/2 връзка зелен лук
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • горски гъби - 1 к. чашка сушени (манатарки, пачи крак, челядинки)
  • чушки - 1 зелена
  • ориз - 1 к. ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • чубрица - 1 с.л.
  • магданоз - 6 с.л. ситно нарязан
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре пилето и го натрийте отвсякъде със сол, черен и червен пипер. Оставете пилето настрани. Ако пък има дреболийки, измите и ги нарежете, след което ги заделете за плънката.

Измийте ориза с няколко води и го залейте с чиста гореща вода. Залейте сушените гъби също с гореща вода и оставете да омекнат.

Сипете олиото и маслото в тиган, запържете наситнените чесън и лук. Щом придобият златист цвят добавете наситнената зелена чушка, отцедените и нарязани гъби, както и дреболийките от пилето. Прибавете отцедения ориз и пържете до усвояването на мазнината.

След това налейте водата от гъбите (около 1 к.ч.) и гответе докато оризът набъбне и усвои течността. Ако необходимо, може да се добави още малко от гъбения бульон. Овкусете плънката със сол, пипер, магданоз и чубрица.

Напълнете пилето и зашийте внимателно отвора с конец. Прехвърлете пълненото пиле в гювеч, на дъното налейте 2 чаши вода. Поръсете пилето с малко олио. Сложете капака на гювеча и сложете в студена фурна.

Загрейте на максимална температура с вентилатор, а след 10-тина минути намалете на 160-180 градуса.

Печете пилето около 75 минути, след това махнете капака и върнете пилето за 10-15 минути или докато получи апетитен загар. Изключете фурната и върнете капака на гювеча, оставете да престои 20-тина минути вътре.

Моето Петровско Пиле е готово.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: