Начин на приготвяне
С наличните продукти се замесва тесто от предната вечер. Оставя се да втаса на хладно цяла вечер.
В 1 к.ч. хладка вода се размива маята. Към нея се добавят олиото, млякото, захарта, солта и яйцата. Разбъркват се добре и се добавя брашното.
Замесва се нелепнещо тесто за хляб. Оформя се на топка и се слага в купа, покрито с фолио. Оставя се още една нощ,
Тестото се разделя на три части. Всяка се разточва на тънка кора. Мажат се с олио и се нареждат една върху друга. След това се навиват на руло и се режат на по-малки рулца.
Готовите тестени рулца се подреждат в намазнена тава едно до друго и се мажат с развит жълтък. Оставя се за известно време да втаса.
Щом увеличи обема си, домашната погача се слага да се пече във фурна на 120 градуса, които се усилват постепенно, на около 5 минути, до достигане на 190 градуса.
Ще разберете, че е готова, щом добие златиста коричка, но може да проверите и с клечка за зъби.
Когато я извадите от фурната, я напръскайте с хладка вода и завийте с кърпа да почине за около 15 мин.
Добър апетит с тази много пухкава погача за всеки повод!