Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Бухнала питка за всеки повод

Бухнала питка за всеки повод

Бухнала питка за всеки повод
Снимка: Веселина Константинова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Всеки повод заслужава да бъде отпразнуван с една такава домашна питка"

Необходими продукти

  • кисело мляко - 300 г
  • брашно - 1 кг
  • яйца - 3 бр.
  • вода - 1 к.ч. хладка
  • мая - 1 пакетче
  • олио - 1 ч.ч.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, изсипете го на плота и направете кладенче.

Разтворете маята в леко хладка вода заедно със захарта, солта и 1 с.л. брашно. Оставете я да втаса.

Изсипете в кладенчето млякото, втасалата мая, олиото и яйцата.

Омесете меко тесто, покрийте го с кърпа и го оставете настрана.

Оформете питката и я сложете в намазнена голяма тава.

Намажете я с жълтък и по желание я поръсете с различни семена.

Оставете домашната питка за около 30 минути да втаса и след това я сложете в предварително загрята на 200 °C фурна до готовност.

Щом я извадите от фурната, напръскайте я с вода, завийте я с кърпа и я оставете да омекне.

Бухналата питка за всеки повод е много вкусна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: