Начин на приготвяне
1. За предварителния фермент натрошете маята във водата - леко затоплена. Сипете брашното и хубаво разбъркайте с дървена лъжица, докато се получи лепкава топка тесто, която се отделя от стените на съда. Покрийте със стреч фолио и оставете за 40-45 минути.
2. Сложете в купата на кухнески робот с приставки за тесто яйцата, жълтъците и захарта и леко ги разбъркайте. Добавете алкохола, млякото и брашното (пресято) и включете уреда да меси 3 минути.
Разбира се, може и на ръка, но този тип тесто е труден за ръчно измесване, тъй като е меко и лепкаво и докато стане еластично, трябва да се работи с него повече време. При такъв вариант се набрашнява плотът, но се внимава да не се прекали с брашното. Използват се шпатули за тесто и така не полепва по ръцете.
3. След като преминат трите минути, се меси още толкова време, но в процеса се добавя парченце по парченце мекото масло.
Така готовото тесто за Панетоне се оставя да втаса около 1 час в топло помещение и в купа, покрита с фолио.
4. Втасалото тесто се разделя на две части и всяка се разстила върху набрашнен или намазнен плот. Поставя се микс от ядките, шоколад и конфитирани плодове и се сгъва няколко пъти.
5. Двете теста се слагат във форми за Панетоне с високи стени, предварително намаслени. Аз използвам такива с диаметър 16 см и височина 13.5 см.
Ако нямате специалната тавичка за Панетоне, не би ви се получила типичната, характерна височина. Има варианти и да се изреже по-твърда хартия за печене, която да образува високи стени и на обикновена тавичка. Също така се продават готови хартиени кесийки за тази цел.
6. След като сте поставили тестото във формите, оставете отново да увеличи обема си и да се надигне по височина.
7. Печете в загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути, ниска решетка. Наглеждайте да не потъмнее много отгоре и ако забележите, че това се случва, покрийте с пласт алуминиево фолио.
Преди да извадите италианския козунак, изчакайте няколко минути, после охладете върху решетка.
Разкошно класическо Панетоне!