Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунаци»Класическо Панетоне

Класическо Панетоне

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
454916k539
Класическо Панетоне
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
16/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Разкошно класическо Панетоне! А с кисело мляко можем да изядем половината от този италиански козунак"

Необходими Продукти

  • предварителна ферментация
  • брашно - 250 г
  • вода - 200 мл
  • мая - 15 г жива
  • Основно тесто
  • брашно - 500 г + за поръсване на плота и доомесване
  • мая - 10 г жива
  • краве масло - 100 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 150 г
  • ядки - 100 г по избор
  • конфитирани плодове - 100 г (портокал, ананас или други)
  • шоколад - 100 г натрошен, черен, бял или млечен (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. За предварителния фермент натрошете маята във водата - леко затоплена. Сипете брашното и хубаво разбъркайте с дървена лъжица, докато се получи лепкава топка тесто, която се отделя от стените на съда. Покрийте със стреч фолио и оставете за 40-45 минути.

2. Сложете в купата на кухнески робот с приставки за тесто яйцата, жълтъците и захарта и леко ги разбъркайте. Добавете алкохола, млякото и брашното (пресято) и включете уреда да меси 3 минути.

Разбира се, може и на ръка, но този тип тесто е труден за ръчно измесване, тъй като е меко и лепкаво и докато стане еластично, трябва да се работи с него повече време. При такъв вариант се набрашнява плотът, но се внимава да не се прекали с брашното. Използват се шпатули за тесто и така не полепва по ръцете.

3. След като преминат трите минути, се меси още толкова време, но в процеса се добавя парченце по парченце мекото масло.

Така готовото тесто за Панетоне се оставя да втаса около 1 час в топло помещение и в купа, покрита с фолио.

4. Втасалото тесто се разделя на две части и всяка се разстила върху набрашнен или намазнен плот. Поставя се микс от ядките, шоколад и конфитирани плодове и се сгъва няколко пъти.

5. Двете теста се слагат във форми за Панетоне с високи стени, предварително намаслени. Аз използвам такива с диаметър 16 см и височина 13.5 см.

Ако нямате специалната тавичка за Панетоне, не би ви се получила типичната, характерна височина. Има варианти и да се изреже по-твърда хартия за печене, която да образува високи стени и на обикновена тавичка. Също така се продават готови хартиени кесийки за тази цел.

6. След като сте поставили тестото във формите, оставете отново да увеличи обема си и да се надигне по височина.

7. Печете в загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути, ниска решетка. Наглеждайте да не потъмнее много отгоре и ако забележите, че това се случва, покрийте с пласт алуминиево фолио.

Преди да извадите италианския козунак, изчакайте няколко минути, после охладете върху решетка.

Разкошно класическо Панетоне!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: