Edin.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифли»Топли кифлички с кръст

Топли кифлички с кръст

Аника ВойтАника Войт
Новак
9311k
Топли кифлички с кръст
Снимка: Аника Войт
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
18
"Белязани кифлички с кръст, които се хапват, докато са топли и пухкави - и затова толкова много ги обичаме у дома"

Необходими продукти

  • брашно - 650 г
  • суха мая - 7 г
  • прясно мляко - 350 мл
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 110 г кристална
  • сушени боровинки - 200 г
  • канела - 1 с.л
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко. То не бива да бъде прекалено горещо, по-скоро приятно топло. В него разбъркайте маята. Оставете на страни за 10 минути.

В тава или друг удобен съд пресейте брашното. Направете кладенче и в него счукайте едно яйце. Добавете захарта и канелата.

Маслото разтопете на водна баня и също добавете в кладенчето от брашно. Размесете леко продуктите.

Започнете да добавяте и прясното мляко и омесете меко тесто.

Количеството брашно варира, тъй за да се получи меко и нелепкаво тесто, понякога се налага да се добави още от брашното.

Омесеното тесто оставете да втаса поне час.

След което го пренесете още веднъж.

Оформете 18 малки топчета. Подредете кифличките в тави за печене. Отгоре с нож направете дълбок кръст.

Изпечете топлите кифлички с кръст за около 20 мин в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: