Начин на приготвяне
1. Разтворете маята в леко затоплената вода и разбъркайте на кашичка с бялото брашно. Оставете за 10-15 минути да шупне.
2. Сипете ръженото и брашното от спелта, сипете солта и зехтина и замесете гладко тесто.
Ако е твърдо добавете вода, а ако много ви лепне - още брашно от ръж или спелта.
Добре е да измесите в кухненски робот, за да ви е по- лесно и продължителността на работа с тестото да е 4 -5 минути. На ръка - малко повече.
3. Оставете в купата тестото за около час или докато удвои обема си, след това премесете леко и оформете хлебче. Сложете го в намазнена или покрита с хартия за печене тава.
Направете по повърхността по-дълбоки прорези, за да бъде изпичането по-лесно. Поръсете с брашно от който вид желаете и оставете отново да удвои обема си за около час.
4. Изпечете здравословния диетичен хляб в предварително загрята на 200 градуса фурна, ниска решетка. Готов е, когато щом почукате по коричката издава звук на кухо.
Охладете хляба върху решетка и когато е почти изстинал може да покриете с кърпа. Така леко ще омекне, но коричката ще е запазила своята хрупкавина.
Добър апетит! Диетичният домашен хляб е готов.