Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Диетичен домашен хляб

Диетичен домашен хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Диетичен домашен хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
52 мин.
Порции
6
"Това е предложение за всички онези от вас, които спазват диети, но обичат да си похапват хляб"

Необходими продукти

  • брашно от спелта - 200 - 220 г пълнозърнесто
  • ръжено брашно - 50 г пълнозърнесто
  • бяло брашно - 120 г от твърда пшеница
  • вода - 250 мл
  • зехтин - 1 с.л. + за намазняване на ръцете
  • мая - 10 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята в леко затоплената вода и разбъркайте на кашичка с бялото брашно. Оставете за 10-15 минути да шупне.

2. Сипете ръженото и брашното от спелта, сипете солта и зехтина и замесете гладко тесто.

Ако е твърдо добавете вода, а ако много ви лепне - още брашно от ръж или спелта.

Добре е да измесите в кухненски робот, за да ви е по- лесно и продължителността на работа с тестото да е 4 -5 минути. На ръка - малко повече.

3. Оставете в купата тестото за около час или докато удвои обема си, след това премесете леко и оформете хлебче. Сложете го в намазнена или покрита с хартия за печене тава.

Направете по повърхността по-дълбоки прорези, за да бъде изпичането по-лесно. Поръсете с брашно от който вид желаете и оставете отново да удвои обема си за около час.

4. Изпечете здравословния диетичен хляб в предварително загрята на 200 градуса фурна, ниска решетка. Готов е, когато щом почукате по коричката издава звук на кухо.

Охладете хляба върху решетка и когато е почти изстинал може да покриете с кърпа. Така леко ще омекне, но коричката ще е запазила своята хрупкавина.

Добър апетит! Диетичният домашен хляб е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: