Домашни кремки

Домашни кремки
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
16
"Домашни кремки за всеки следобед и за всеки вкус - и малки, и големи ги обичат"

Необходими продукти

  • мая - 7 г суха
  • захар - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • кисело мляко - 150 г
  • брашно - 550 г
  • сол - 1 к.л.
  • крем
  • прясно мляко - 280 мл
  • кафява захар - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • пудинг - 3 равни с.л. ванилия
  • краве масло - 1 с.л.
  • пудра захар - за поръсване
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 50 мл топла вода се разбърква маята с лъжица захар и се оставя да бухне. В средата на брашното се сипват маята и яйцето.

Добавят се олио, кисело мляко, сол и останалата захар, разбърква се добре. С брашното се замесва средно меко тесто и се оставя да втаса на топло.

Разделя се на две части, всяка се точи на кора, нарязва се на правоъгълници да са широки, по 3 пръста, и дълги около 10 см.

В средата се прави разрез и единият край се промушва отдолу два пъти. Нареждат се в тава върху хартия.

Аз първо приготвих крема. За целта в малка тенджерка се разбъркват 100 мл прясно мляко, яйцето и захарта. Добавят се пудинга и останалото прясно мляко, да не е студено.

Загрява се на котлона, като се бърка с тел непрекъснато, докато се сгъсти. Сваля се и се прибавя маслото да се разтопи.

Покрива се с фолио да се охлади във хладилника. Пухкавите кремки се намазват с разбит жълтък с 1 с.л. олио и се пекат в загрята фурна 180 градуса до златисто около 15 минути.

Изваждат се да се охладят. Кремът се разбърква с вилица, пълни се пош с накрайник звезда и отгоре домашните кремки се шприцоват с крем.

Поръсват се леко с пудра захар.

Да ви е сладко!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: