Сладка празнична питка

30/05/2020
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции8-10
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо48
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • За тестото
  • яйца - 2 броя
  • брашно - 1 кг
  • суха мая - 1 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • газирана вода - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • захар - 50 г
  • ванилия - 1 бр.
  • За помазването
  • жълтъци - 1 брой
  • вода - 2 супени лъжици
  • фондан - за украсата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява.

В дълбока купа се смесват бралното, захарта, мята и ванилията. Разбърква се.

След това се прибавят и останалите продукти - киселото мляко, олиото, газираната вода, яйцата.

Замесва се меко тесто. Готовото тесто се оставя завито и на топло да втаса за около 1 час.

След като втаса, тестото се разделя на три топки тесто.

Всяка топка тесто те разточва на кръг и се слагат една върху друга.

След като са разтопено и сложени една върху друга в средата се слага една чаша и се режат седем триъгълника. Маха се чашата.

В средата на всеки триъгълник се прави разрез. Промушват се в разреза двата края отдолу нагоре и се завиват.

След като е оформена, питката се оставя да втаса отново за около 30 минути. Когато втаса се помазва с жълтък и вода.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.

Оставя се да изстине и се украсява по желание с фондан.

Сладката празнична питка е готова.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар