Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Содени питки»Лесна содена питка без месене

Лесна содена питка без месене

Лесна содена питка без месене
Снимка: Христинка Колева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Едва ли има много хора, които биха могли да устоят на първо място на аромата, а след това и на вкуса на тази чудна содената питка"

Необходими продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 500 г
  • бакпулвер - 10 г
  • брашно - 500 г
  • сирене - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се поставят в купа и се разбъркват с телена бъркалка. Прибавят се захарта, олиото и киселото мляко.

Содата бикарбонат се смесва с оцета. След като спре да шупти се добавя към яйцата и млякото. Добавя се солта.

Брашното се пресява заедно с бакпулвера. Изсипва се към горната смес и се бърка с лъжица.

Накрая се добавя натрошеното сирене.

Тава с размер 26 см се постила с хартия за печене и се намазва с олио.

Тестото се разполага в тавата и се заглажда.

Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 35-40 минути.

Веднага след като се извади от фурната, содената питка се намазва с бучка краве масло.

Приятен апетит! Лесната содена питка без месене е готова.

Рейтинг

4
52
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Да, рецептата е прекрасна, но содената питка е без сирене. Това е въпрос на избор и всеки сам решава дали да сложи сирене. Ще си позволя един съвет. За да е мека питката слагам метална купичка с вода най-отдолу на фурната. Така питката е пухкава и бухва повече. ❤️
23.11.2024 19:12
14
1
Анонимен
Анонимен
Дали е содена или не, това е питка, да ви е сладко!
23.11.2024 09:38
2
Анонимен
Анонимен
Това не е содена питка! Точно преди Коледа пишете глупости!
22.11.2024 18:29
5
1
Покажи всички подкоментари
Lyubomir
Lyubomir
Рецептата е страхотна!
21.05.2024 12:22
2
Анонимен
Анонимен
Лесна и много вкусна! Благодаря за споделената рецепта!
21.01.2024 19:30
3
Анонимен
Анонимен
Стана много вкусна.
07.12.2023 20:45
3
Анонимен
Анонимен
Това не е содена питка!?
01.12.2023 18:55
3
1
Анонимен
Анонимен
Пробвайте да я печете в торбичка за пепене,така влагата се запазва и става пухкава,ще се насладите на пухкава содена питка.
23.09.2023 11:56
10
Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
Според мен това е бъркана питка, а не содена. Содената питка все пак се меси.
23.09.2023 10:42
10
2
Анонимен
Анонимен
Продуктите който са исписани няма колко захар се слага а във.преготвянето има
23.09.2023 00:16
3
2
3
Покажи всички подкоментари