Начин на приготвяне
Избират се здрави, месести чушки. Аз лично, преди да ги изпека, ги изтърбушвам и почистват от семки, но това може да се направи и след това.
Печените чушки се слагат в тенджера и се похлупват с капак, за да се задушат. По този начин по-лесно им се отстранява люспата.
Почистените чушки се слагат в тава и се оставят така за около час, за да се отцедят от излишната вода, която пускат. Посоляват се със сол на вкус и се объркват.
На дъното на бурканите се слага по едно срязано кръгче домат, след което се нареждат чушките, като се притискат хубаво, но без да се разкъсват.
Най-отгоре като капаче се слага отново резен домат. Доматът стяга чушките и съкращава времето на стерилизация. Може да се пропусне като съставка, но в такъв случай варенето на бурканите трябва да се удвои.
Бурканите се затварят хубаво с капачки и се нареждат в тенджерата за варене. Добре е, преди да се наредят, на дъното й да се постави кърпа, за да предотврати евентуално спукване на бурканите.
В тенджерата се налива вода, най-добре топла, която да е поне два пръста над капачките.
Бурканите с чушки се варят половин час. След като се сварят и изстинат се прибират на тъмно и хладно място.
Стерилизираните печени чушки в буркани са готови.
С готовите печени чушки опитай непременно тези разкошни разядки с печени чушки.