Edin.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова торта»Сметанов сладкиш по финландски

Сметанов сладкиш по финландски

Сметанов сладкиш по финландски
Снимка: Антония
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Който разбира, на този сметанов сладкиш се спира"

Необходими продукти

  • сини сливи - 800 г
  • бишкоти - 8 бр.
  • бадеми - 40 г обелени
  • масло - 20 г краве
  • сметана - 100 г
  • ракия - 1 с.л. сливова
  • ванилия - 1 бр.
  • захар - 6 с.л. кристална
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете натрошените на парченца бишкоти с начуканите бадеми и разделете сместа на две части.

Последователно запечете двете смеси в намаслена тавичка във фурната, докато придобият бледокафяв цвят.

Сложете в тенджера измитите и разрязани на две сливи (без костилките) и ги наръсете с 4 с.л. захар и ракията.

Захлупете ги и ги задушавайте на слаб огън 5 мин. (трябва да пуснат сока си, но да останат цели).

В дълбока салатиера наредете последователно ред от изстиналите задушени сливи, ред от изстудената смес с бишкотите и бадемите и т.н. и оставете в хладилника за 1 час.

Малко преди да поднесете, разбийте охладената сметана с останалата захар и ванилията на гъст крем, с който залейте тортата.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: