Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани сладкиши»Сиропиран грис сладкиш по стара рецепта

Сиропиран грис сладкиш по стара рецепта

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Сиропиран грис сладкиш по стара рецепта
Снимка: Admin
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Още щом разбрахме, че този десерт е сиропиран, веднага се влюбихме в него"

Необходими продукти

  • грис - 220 грама пшеничен
  • кисело мляко - 400 грама
  • яйца - 3 броя
  • захар - 110 грама
  • олио - 130 мл
  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 10 грама
  • стафиди - 100 грама
  • ванилии - 2 броя
  • за сиропа
  • лимони - 1/2 бр. (сока и кората)
  • захар - 400 грама
  • вода - 800 г
  • кокосови стърготини - за поръсване
  • конфитюр от кайсии - 3 с.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе захарния сироп. За целта смесете всички продукти за него и го сварете за 5 минути, след това дръпнете от огъня и оставете да се охлади изцяло.

Пресейте брашното и го смесете заедно със стафидите, бакпулвера и гриса, разбъркайте добре сухите съставки.

В дълбока купа разбийте яйцата заедно със захарта. Налейте олиото, добавете киселото мляко и ванилийките. След всеки добавен продукт разбърквайте добре и щом се усвои, прибавяйте следващия.

Към течните съставки добавете на части сухата смес.

Намазнете и набрашнете правоъгълна тава. Сипете вътре сместа и заравнете.

Загрейте фурната на 180 градуса и печете сладкиша до готовност - 35-40 минути.

Нарежете готовия сладкиш на парчета и още горещ го залейте с охладения сироп. Намажете сиропирания сладкиш с конфитюра от кайсии и поръсете с кокосовите стърготини.

Сиропираният грис сладкиш по стара рецепта е страхотен, опитайте го!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: