Начин на приготвяне
Първо пригответе захарния сироп. За целта смесете всички продукти за него и го сварете за 5 минути, след това дръпнете от огъня и оставете да се охлади изцяло.
Пресейте брашното и го смесете заедно със стафидите, бакпулвера и гриса, разбъркайте добре сухите съставки.
В дълбока купа разбийте яйцата заедно със захарта. Налейте олиото, добавете киселото мляко и ванилийките. След всеки добавен продукт разбърквайте добре и щом се усвои, прибавяйте следващия.
Към течните съставки добавете на части сухата смес.
Намазнете и набрашнете правоъгълна тава. Сипете вътре сместа и заравнете.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете сладкиша до готовност - 35-40 минути.
Нарежете готовия сладкиш на парчета и още горещ го залейте с охладения сироп. Намажете сиропирания сладкиш с конфитюра от кайсии и поръсете с кокосовите стърготини.
Сиропираният грис сладкиш по стара рецепта е страхотен, опитайте го!