Edin.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Пача»Желиращ бульон от меса

Желиращ бульон от меса

Желиращ бульон от меса
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
280 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • телешки кости - 800 г или говежди
  • лук - 1 глава
  • кисели краставички - 1 - 2 бр.
  • целина - 2 резена
  • магданоз - 2 - 3 корена
  • оцет - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • желатин - 70 г
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвените телешки кости се насичат на дребно и се варят в подсолена вода. Щом заврат, се отпенват, прибавя се оцет и се варят 4 часа, като непрекъсната се отстранява пяната.

30 минути преди да са готови, се слагат едро нарязаните целина, моркови, корените от магданоз и лук.

Полученият телешки бульон се прецежда, оставя се да изстине и се обира замръзналата мазнина. Избистря се с леко разбити белтъци и се смесва с предварителна накиснат в студена вода желатин, да набъбне, и разтворен на водна баня.

Разбърква се и се вари на тих огън най-малко 1 час. Бульонът се оставя да се утаи, прецежда се през сито, а после през намокрен и изцеден тензух. Оставя се в хладилник, за да желира.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: