Ябълкова пита по селски

MarianeMariane
Новак
6944
Ябълкова пита по селски
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Всеки сезон е подходящ за приготвянето на тази вкусна ябълкова пита"

Необходими продукти

  • брашно - 250 г
  • масло - 200 г
  • захар - 1/2 с.л. пудра
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 1 бр. жълтък
  • ябълки - 600 - 700 г
  • за поръсване
  • захар - 200 г
  • канела
  • бадеми - 100 г може и орехи
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното върху студеното масло и прибавяме захарта и щипка сол. Разтриваме с ръце, докато получим трохи, след което прибавяме жълтъка и омесваме еластично тесто.

Увиваме тестото във фолио и прибираме в хладилник за 1 час.

Студеното тесто разделяме на 2 части. Разточваме едната на тънка кора и покриваме с нея дъното на предварително намазнена тавичка.

Отгоре слагаме предварително настърганите и изстискани ябълки. Поръсваме със захарта, скълцаните ядки и канелата.

Покриваме с втория лист тесто и запичаме в загрята умерена фурна.

Когато питата се позапече, я разрязваме на квадрати или ромбове и я връщаме обратно да се изпече до пълна готовност.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: