Начин на приготвяне
Пресяваме брашното върху студеното масло и прибавяме захарта и щипка сол. Разтриваме с ръце, докато получим трохи, след което прибавяме жълтъка и омесваме еластично тесто.
Увиваме тестото във фолио и прибираме в хладилник за 1 час.
Студеното тесто разделяме на 2 части. Разточваме едната на тънка кора и покриваме с нея дъното на предварително намазнена тавичка.
Отгоре слагаме предварително настърганите и изстискани ябълки. Поръсваме със захарта, скълцаните ядки и канелата.
Покриваме с втория лист тесто и запичаме в загрята умерена фурна.
Когато питата се позапече, я разрязваме на квадрати или ромбове и я връщаме обратно да се изпече до пълна готовност.