Начин на приготвяне
Знам рецептата за тази рибена чорба от мама, която само така я приготвя и вкъщи обожаваме да я хапваме студена.
Измиваме добре главата от сом, заливаме я със 7 ч.ч. студена вода и добавяме ситно нарязана глава лук, морковите и целината. Варим до готовност на главата, след което я изваждаме и внимателно обезкостяваме.
Месото от главата слагаме в супник, а бульонът - прецеждаме.
Нарязваме на ситно останалата глава лук и запържваме в олиото. Когато омекне, добавяме брашното, запържваме и разреждаме с бульона. Прибавяме ориза и зелевата чорба и варим до готовност на ориза.
Готовата супа се добавя към обезкостеното месо, застройва се с яйцата и се поръсва с малко пресен девесил. Поднася се топла или студена.