Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Безглутенова бира - състав и ползи

Безглутенова бира - състав и ползи

Безглутенова бира - състав и ползи

Безглутеновата бира е напитка, която става все по-популярна сред потребителите, които страдат от целиакия или имат непоносимост към глутен.

Това е прекрасна алтернатива за хората, които искат да се насладят на вкуса на бира, но не могат да приемат обикновени бири, съдържащи глутен. В тази статия ще разгледаме състава на безглутеновата бира и ползите, които тя може да предложи на хората с непоносимост към глутен.

Състав на безглутенова бира

Безглутеновата бира се произвежда със специални съставки, които не съдържат глутен. Това са основно съчетания от безглутенови зърнени култури като:

Безглутенов хмел

Използването на безглутенов хмел е една от основните разлики между обикновената и безглутеновата бира. Той осигурява характерния горчив вкус и аромат на бирата без да представлява риск за хората с непоносимост към глутен.

Безглутенови зърнени култури

Безглутенова бира

Като заместител на ечемика или пшеницата, които съдържат глутен, производителите използват безглутенови зърнени култури като киноа, ориз, просо, кориандър и други. Тези зърнени култури предоставят сладък вкус и характер на бирата.

Ползи от безглутенова бира

Подходяща за хора с целиакия

Хората, които страдат от целиакия, трябва да избягват консумацията на храни с глутен, защото тя може да причини възпаление и повреда на тънките стени на тяхното черво. Безглутеновата бира е безопасна алтернатива, която им позволява да се наслаждават на питието без да има риск от нежелани реакции.

Подобрено храносмилане

Дори при хора без диагностицирана целиакия, глутенът може да доведе до дискомфорт и раздуване. Консумацията на безглутенова бира може да помогне за подобряване на храносмилането и облекчаване на симптомите.

Подходяща за различни диети

Мезе за бира

Безглутеновата бира също е отличен избор за хора, които следват различни диетични безглутенови рецепти и искат да избегнат глутенови храни.

Безглутеновата бира представлява добра възможност за хора с непоносимост към глутен или целиакия. Съставът й включва специално подбрани безглутенови зърнени култури и хмел.

Като алтернатива на обикновената бира, безглутеновата бира предоставя вкусния и освежаващ опит на питието без опасността от възпалителни реакции и нежелани симптоми. Въпреки това, като при всички напитки, умереността е ключът към наслаждаване на безглутеновата бира с удоволствие и отговорност.

Вижте също:

- Разлика между кето и безглутенова диета;

- Безглутенови крекери;

- Най-здравословни алкохолни напитки;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest