edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Какво да ядем след хранително натравяне?

Какво да ядем след хранително натравяне?

хранително натравяне
Масажор и четка за почистване на лице 5в1
Препоръчано за теб:
Масажор и четка за почистване на лице 5в1
22.00 лв.
Виж ››

За съжаление в живота не всичко върви по мед и масло, както гласи старата приказка. Не можем напълно да се предпазим или застраховаме срещу различните болести или здравословни проблеми. А едно от най-често срещаните подобни състояния е хранителното натравяне.

Само онзи, който все още не се е сблъсквал с него, не знае колко неприятно е то. Непрекъснатите позиви за гадене и непрекъснатото ходене до тоалетна могат толкова да изтощят човешкия организъм, че да се наложи дори и престой в болница ако не бъдат взети адекватни мерки още в началото на натравянето.

Няма как да се предпазите от хранително натравяне, дори и да консумирате само домашно приготвена храна. Продуктите, които сте закупили за приготвянето ѝ, може вече да са били заразени с бактерии или паразити, да са съдържали токсини или пестициди. Ако хапвате често навън, то шансът да си докарате хранително натравяне е още по-голям.

По какво можете да разпознаете, че страдате от хранително натравяне?

Симптомите могат да са разнообразни, но обикновено се започва с болки в корема, позиви за гадене, повръщане, диария и дори висока температура. След известно време организмът ви ще е изхвърлил всичко онова, което не е разпознал като полезно, но ще му е нужно още много време, за да започне да се възстановява.

Какви напитки и какви храни можете да приемате след катосимптомите на хранителното натравяне отшумят? Всички специалисти съветват първоначално да избягвате каквато и да е храна, а да наблягате на приема на течности. Дори и от изтощение да не ви се пие и капка вода, тя е много важна, защото организмът ви ще е загубил много течности и ще се е дехидратирал.

Други полезни напитки са чайовете от мента, шипка, лайка и джинджифил, домашната лимонада, кокосовата и оризовата вода. Не си и помисляйте за кафе, кола или други газирани или енергийни напитки, още по-малко пък за алкохол.

След като минат 24 часа от хранителното натравяне, през които е препоръчително нищо да не сте яли (това обикновено не е никакъв проблем, защото човек вече е загубил и апетита си), е време да се захраните. Това става постепенно, на малки порции и в рамките на няколко дни.

бананът е подходящ след хранително натравяне

Първите храни, които можете да включите в менюто си след хранително натравяне, могат да са под формата на каша, приготвена от сварени в оризова вода грис или елда, солети (натурални и без сол), домашни сухари и сварени картофи или тези, които са приготвени като пюре (без добавено масло или мляко).

Бананите също могат да се въведат, както и сварен ориз или оризова каша. Важно е да се отбележи, че всичко, което консумирате, е добре първоначално да има консистенцията на каша или пюре.

След като сте въвели подобни храни, изчакайте ден-два, за да видите как ви се отразяват. Ако всичко е наред, започнете постепенно да добавяте в менюто си леки зеленчукови ястия (без пържене )и нетлъсто варено месо (пилешко, пуешко, заешко). Никакви тежки сосове или пък пикантни ястия! Те могат да ви върнат в изходно положение.

Едва на третия ден можете лека-полека да включвате и други хранителни продукти, но не забравяйте, че за да се възстанови напълно човешкия организъм от хранително натравяне ще трябва да изминат около две седмици. Едва тогава можете да се върнете към обичайния си начин на хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest