edin.bg»Статии»Как да»Кога е готово киселото зеле

Кога е готово киселото зеле

Кога е готово киселото зеле
Снимка: Boki Lazic

Киселото зеле е много вкусен и полезен деликатес, без който през зимата почти никое българско семейство не сяда на масата. Всяка домакиня си има своя изпитана рецепта за приготвяне на кисело зеле.

Знаем ли обаче кога точно е готово зелето

В киселото зеле е неговият сок се съдържат фермантационни продукти, които са с естествен произход. Тези продукти са силни антиоксиданти и подсилват имунната система.

Със сигурност знаем, че киселото зеле се приготвя през есенно-зимния сезон в месеците октомври- ноември. За целта ще ви трябват добре узрели зелки. За да стане хубаво кисело зеле обаче, то трябва да премине през процес на ферментация, а това отнема време.

- За да може зелето да ферментира, му се прави саламура от вода и сол, а съотношението е 40 грама сол на 1 литър вода;

- Ако искате сокът на зелето да придобие леко розов цвят, можете да му добавите и червено цвекло, което е естествен оцветител. Освен да го оцвети, цвеклото ще му придаде и допълнителни полезни свойства;

- Зелето започва да ферментира няколко дни след като сте му сложили саламурата. За да разберете, че зелето е започнало да ферментира, трябва да го наблюдавате - ако саламурата е започнала да придобива леко тъмен цвят, това означава, че ферментацията е започнала;

- Процесът на ферментация на зеле е дълъг между две и три седмици;

Кисело зеле

- Най-добрият вариант, за да имате наистина вкусно и добре ферментирало кисело зеле, е да изчакате 21 дни, а също така и да сте сигурни, че ферментацията вече е спряла.

Вече знаете кога вашето кисело зеле е готово за консумация.

Все пак бихме искали да кажем, че както всяко друго нещо, така и с киселото зеле трябва да се внимава. То трябва да бъде консумирано с удоволствие и мярка, защото прекомерната му употреба може да донесе много неприятности на вашият стомах.

И накрая бонус от нас - още един трик, който можем да дадем, за по-бърза ферментация на киселото зеле, е да сложите лук или царевица в бидона. Лукът е естествен консервант, който ускорява процеса на ферментация и зелето ще е готово по-скоро.

С вашето зимно ферментирало творение може да си приготвяте месеци наред кисело зеле със свинско или пък кисело зеле на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest