edin.bg»Статии»Вкусно»Как се приготвят сочни сръбски ущипци

Как се приготвят сочни сръбски ущипци

Как се приготвят сочни сръбски ущипци
Снимка: Стоянка Русенова

Любителите на сръбската кухня със сигурност знаят какво е ущипци. За останалите е нужно да се поясни. Става въпрос за много вкусни и лесни за приготвяне сръбски люти кюфтенца.

Този популярен и у нас хранителен продукт - кюфтетата, съществува в различни вариации. Сръбската е нещо, което трябва да се опита, особено от хората, които обичат пикантна храна.

Правят се от кайма смес от свинско и телешко, настърган кашкавал, бекон, нарязан на кубчета и люта чушка, която се реже на много ситно. Подправките са стандартни като за кайма и са по избор. За повече острота на вкуса се добавя и настърган чесън.

Всички продукти се омесват добре и после каймата престоява за половин час в хладилника. Самите кюфтенца се оформят, като с ръка се щипва от каймата и се оформя топче с желана големина, но типичните ущипци са почти колкото орех.

Приготвянето им става на грил тиган или на барбекю. Тези, които не обичат храната да е толкова пикантна, може да пропуснат някои подправки като лют червен пипер, люта чушка, но пак ще се получи невероятно вкусно ястие.

Сочните ущипци от сръбската кухня се поднасят с гарнитура от свежи или печени зеленчуци. Може да се използват и консервирани такива - кисели краставички, туршия или печени стилизирани червени чушки.

Сръбски ущипци

Чесънът е подправка, която не се харесва на всеки, но за тази рецепта тя е задължителна, защото точно той придава тази сочност на ущипците, с която те са известни, а също така и пикантната нотка в тях.

Ето и необходимите продукти и пропорциите, в които се използват:

- 400 г телешко месо, смляно на кайма;

- 200 г свинско месо, смляно на кайма;

- 100 г настърган кашкавал;

- 100 г пушен бекон;

- 1 скилидка чесън;

- 1 люта чушка;

- 1 лъжичка за чай сладък червен пипер;

- 1 лъжичка за чай лют червен пипер;

- Сол и черен пипер на вкус.

Това предложение на сръбската кухня е част от известната сръбска скара, наред с плескавицата и други месни сръбски специалитети, отредили на месото първостепенното място на трапезата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest