Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Кои са мъртвите храни?

Кои са мъртвите храни?

кои са мъртвите храни

Още в детството ще слушали израза жива вода, който се среща в приказките. Знаем и за мъртвата вода. Сравнително скоро обаче започна да се говори и за жива и мъртва храна. Нужно е да се направи разграничение като се опитаме да дефинираме понятията.

Живи са тези храни, които идат направо от природата при нас и ги консумираме без никаква обработка. Всеки веднага ще се сети за пресните плодове и зеленчуци. Те заслужават названието живи, защото от тях тялото получава вода, витамини, фитонутриенти и фибри. Те се усвояват напълно от тялото и го хранят и даже лекуват.

В търговската мрежа обаче е пълно с храни, преминали различна обработка. Те изглеждат привлекателно, ухаят апетитно и подбуждат към покупка и консумация. Колбаси, шунка, бонбони, сладкиши, различни сокове, предлагани често с етикет натурални.

Етикетите им обаче говорят красноречиво за тяхното съдържание - модифицирана соя и вредни химически добавки, вредни мазнини - палмово и кокосово и цяла поредица от всевъзможни добавки, химически прахове и съединения, заместващи естествени продукти като мляко и зърнени култури.

Каква е разликата между живата и мъртвата храна?

напълняване и мъртви храни

Живата храна поддържа и развива тялото, зареждайки го с нужните му вещества. Най-буквално живата храна храни тялото. След консумация на такива продукти тялото не изпитва глад, тъй като получава всичко, от което се нуждае, когато хранителния режим е съставен от разнообразни живи храни.

Мъртвата храна не дава почти нищо на тялото под формата на ценни съставки и хранителни вещества. Зад приятния вид и изкуствените аромати, които възбуждат сетивата по време на хранене, не се крие нищо ценно за тялото.

Затова скоро след храненето гладът отново се завръща и тялото изисква нужните му вещества. Прекаляването с храна води до затлъстяване и болести на обмяната.

От друга страна всички вредни, но евтини съставки, с които се заместват живите хранителни продукти, са извор всевъзможни болести, тъй като организмът не ги усвоява и те се отлагат в различни депа в тялото, затлачвайки го с ненужни и вредни субстанции. Канцерогенните мъртви храни водят до диабет, рак, болести на храносмилателната система, на обмяната, на сърцето и много други.

Всички подложени на различна обработка храни, на чиито етикети стоят дълги колонки с подобрители, овкусители, ароматизатори, сол, захар и модифицирани съставки принадлежат към дългия списък на мъртвата храна, за която е добре да се отнасяме като в приказките и легендите - да я отхвърлим и да потърсим живата храна по подобие на живата вода заради нейната живителна сила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest