edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Тежко одеяло помага при безсъние

Тежко одеяло помага при безсъние

Тежко одеяло помага при безсъние

Чували ли сте някога за утежнено одеяло? Както сами се досещате, характерното при него е, че е по-тежко от така наречените олекотени завивки. Тежките одеяла набраха голяма популярност през последните години, тъй като помагат при проблеми със съня, депресия и тревожност.

Как точно работят тежките одеяла и наистина ли помагат?

Утежненото одеяло обикновено изглежда като обикновена завивка, но е значително по-тежко, тъй като се изработва от специален материал. Пълнежът му най-често е от миниатюрни топченца. Именно те придават нужната тежест на продукта, който външно не се различава от обикновеното одеяло и също може да бъде стилен и мек на допир.

Както споменахме, най-отличителната черта на утежненото одеяло е неговото тегло. То е различно и се избира според мерките на бъдещия му собственик. Обичайно се спазва правилото, че одеялото трябва да тежи около 10 процента от човешкото тегло. Така че, ако тежите 60 килограма, можете да си вземете тежко одеяло, тежащо 6 килограма.

Ефектът на завивката се дължи на нейната тежест. Този тип одеяло обгръща плътно тялото, като същевременно оказва лек натиск. По този начин създава усещане за защита, която ни дава и майчината прегръдка, обясняват специалистите.

В резултат на това умът и тялото се успокояват, а организмът започва да произвежда повече хормон на щастието и по-малко хормон на стреса. Постепенно спящият се настройва за пълна релаксация и изолира странични дразнители.

Тежко одеяло

Смята се, че утежнените одеяла помагат, защото дават усещане за спокойствие и помагат не само при трудно заспиване, но и при хора с нарушен сън, аутизъм, депресия, тревожно разстройство, повишен стрес и др. Те създават усещане за защита, топлина и комфорт. С тяхна помощ можете да се отпуснете напълно да се наспите пълноценно. А на сутринта да сте пълни с енергия, отпочинали и готови за новия ден.

Внимание! Ако имате проблеми с дишането, е добре да се консултирате с лекар, преди да изпробвате тежки одеяла. Натискът върху гърдите може да ви създаде допълнителен дискомфорт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати