Най-популярните по света италиански специалитети

антипастите са страхотни италиански деликатеси

В случай, че не сте посещавали Италия, вероятно считате, че италианското меню се състои само от пица и тестени изделия под формата на паста. Това е причината в следните редове да ви запознаем с голямото разнообразие от италиански специалитети, които вече са известни по целия свят.

Доматена супа

Италианците обичат всякакви супи, но за истински италиански специалитет се счита класическата доматена супа, към която се прибавят свежи листенца босилек и магданоз и се поднася с крутони.

Пица

Когато става въпрос за италианска кухня веднага се сещаме за пицата, като класика си остава пицата, която се изпича в пещ и се приготвя с домати или доматен сос и моцарела.

Паста

световно известната италианска паста

Независимо дали става въпрос за спагети или макарони, фусили, пене, фетучини, талиатели и т.н., всякакъв вид паста се услажда на италианците и техните гости. Тачени са и пълнените тестени изделия като кнедли, равиоли и тортелини. Да не забравяме и италианската лазаня.

Антипасти

Всичко, което не е паста, би могло да се причисли към антипастата, стига да не е прекалено тежко за стомаха. Антипастата всъщност е италианската версия на испанските тапаси или пък на нашенските мезета. Широко разпространен италиански обичай е да се консумира антипаста привечер заедно с аперитив. Обикновено на масата се предлагат класически италиански колбаси (мортадела, прошуто и т.н.), сирена (моцарела, пекорино, рикота и др.), както и маслини.

Ризото

Ако не опитате ризото по време на престоя си в Италия, значи все едно не сте били там, биха казали всички кулинарни експерти. То се приготвя от специални сортове ориз и трябва постоянно да бъде наглеждано за да придобие характерната си кремообразна текстура. И повярвайте, наистина е вълшебно ястие.

Месни деликатеси

прошутото е популярен италиански деликатес

Може би най-популярното месо, консумирано от италианците, е говеждото и то приготвено под формата на яхния.

Рибни специалитети

Вероятно рибата и морските дарове са именно онази част от италианската кухня, което я определя като здравословна. Най-голямо разнообразие от риби и морски дарове можете да срещнете в Сицилия, където и цените са доста по-приемливи.

Десерти

Няма как един обяд или вечеря да приключи без десерт в Италия. Именно от там произхожда нашумялото Тирамису, Кантучини, Профитероли и всякаквите яйчни кремове и плодови пудинги и желета. Както се казва - подсладете си душата по италиански!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати