Най-популярните ястия от испанската кухня

тапасите са сред най-известните испански ястия

В следващите редове ще ви запознаем с най-популярните ястия от необятната испанска кухня. Ястия, които задължително трябва да пробвате по време на престоя си в Испания. Това са най-популярните ястия от испанската кухня:

Тапас

Испанските тапаси са нещо като нашенското "мезе". Те не служат за насищане на глада, а представляват вид хапки, които е възможно дори да получите безплатно по заведенията, когато си поръчвате питие.

Тапасите могат да бъдат приготвени от какво ли не - могат да са под формата на мини сандвичи, мини шишчета от месо или рибни продукти, набучени на клечка за зъби зеленчуци и т.н. Интересното е, че идеята за консумация на тапаси е дошла от Андалусия, когато при поднасянето на вино, с цел да не попадат мухи в него, се е утвърдил обичаят върху чашата да се поставя резен колбас.

Гаспачо

Образно казано можете да си приготвите Гаспачо от продуктите на нашенската шопска салата (домати, краставици, чушки и лук), но като я пасирате и прибавите крутони към нея. Чесънът, зехтина и виненият оцет "Хрес" са задължителни.

гаспачото е популярно испанско ястие

Тачено сред испанците е и Бялото Гаспачо, което представлява чеснова супа, която също се консумира студена.

Паеля

Ще е голям кулинарен пропуск от ваша страна ако сте в Испания и не си поръчате класическата испанска паеля, чийто произход е от Валенсия. Бихме ви препоръчали да пробвате паеля, приготвена с морски дарове и пилешко месо.

Рибни специалитети

От пържените попчета, които се срещат и по нашето Черноморие, до панирани калмари, сардини, аншоа, риба тон или сепия "Чокос"- стига да сте любители на рибата и морските деликатеси, няма да сбъркате с морските испански ястия.

Тортиля

картофената тортиля е много популярна в испанската кухня

Класическата тортиля се приготвя от картофи и яйца, като в някои части на Испания може към нея да бъде добавен лук или други зеленчуци. Дори и риба.

Месни ястия

Испанците са едни от най-големите консуматори на месо и нямат особени предпочитания към него. Харесва се както свинското и пилешкото месо, така и телешко, заешко и агнешко. За истински деликатес се считат ястията, приготвени от яребиче и глиганско месо.

Десерти

В края на всяко ястие испанците по традиция обичат да си подсладят душата с нещо сладко. Разнообразието от десерти е огромно, но няма как да не споменем класическия испански сладолед Нуга (който се приготвя от заквасена сметана, прясно мляко, бадеми и мед), портокаловият крем карамел, яйчените кремове и сладкиши, сред които изпъква яйченият сладкиш Мелиндрес, както и бадемовият пай Сантяго, на който е изобразен кръста на Ордена на Св. Яков. Последният се поднася предимно за по-тържествени поводи.

Това бяха едни от най-популярните испански ястия, които не бива да пропускате при посещение в страната.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати