Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Препоръчителни храни при раздразнен стомах

Препоръчителни храни при раздразнен стомах

Раздразнен стомах

Ако имате раздразнен стомах, тогава е много важно да се храните здравословно и балансирано в този период. По този начин ще помогнете да организма си да се възстанови и да работи нормално. При раздразнен стомах често срещана симптом е диарията, като вследствие на нея се получава дехидратация на организма, което е опасно за здравето състояние. Именно затова е важно да приемате и достатъчно течности, както и да се запълни недостигът на витамини и минерали, за да не се нарушава работата на вътрешните системи.

Причини за появата на раздразнен стомах

Факторите, които могат да доведат до това състояние са различни, като едни от най-често срещаните са:

- хранително отравяне с различни продукти, ако са били развалени или лошо измити;

- лечение с антибиотични препарати, поради които се нарушава функция на червата или стомаха;

- различни инфекциозни заболявания;

- следствие на силен стрес;

- алергична реакция;

- злоупотребата с някои медикаменти.

Важно е при появата на неприятните симптоми да се обърнете към лекар, който да ви прегледа и да предпише конкретните лекарства, за да се коригира състоянието. Заедно с това по време на раздразнения стомах трябва да се храните с щадящи стомаха и червата продукти.

Препоръчителното хранене при раздразнен стомах е подобно на това при други подобни състояния - гадене, повръщане, диария, запек и така нататък. Важно е организма да може да се възстановява и да се насища с необходимите витамини и минерали, както и да се намали натоварването на стомашно-чревния тракт.

Основните правила при раздразнен стомах са:

Препоръчителни храни при раздразнен стомах

- важно е да се храните по-малко, но по-често - по около 5 или 6 пъти на ден;

- желателно е да намалите калориите, като на ден не бива да приемате повече от 2000 ккал;

- необходимо е да намалите приема на сол до 8-10 грама;

- ако имате и диария, тогава е важно да пиете много течности - около 2 литра на ден;

- продуктите се варят или задушават, като в никакъв случай не бива да приемате мазна, пържена, кисела или пикантна храна.

Полезни храни при раздразнен стомах

В началото е важно да се изясни причината за състоянието, като за целта трябва да потърсите квалифицираната медицинска помощ от лекар. Щом това се случи, ще стане ясно и кои са препоръчителни храни при раздразнен стомах, които трябва да ядете във вашия конкретен случай.

Така или иначе, през първия един ден или поне 12 часа, е добре само да пиете вода и да ядете сухари.

През втория ден може да добавите лека пилешка супа с бяло месо или каши. В рациона ви задължително трябва да присъстват източници на белтъци. Тези с растителен произход не са подходящи, тъй като имат способността да засилват перисталтиката и водят до подуване на корема.

Можете да ядете по 1-2 яйца на ден, но само под формата на омлет на пара. Позволено е консумирането на нискомаслен йогурт, като от плодовете в този период е добре да ядете само банани или печени ябълки.

При раздразнен стомах пациентите често се дехидратират и тогава може да се наложи стационарно лечение, за да се предотврати силното обезводняване. Добре е след това да пиете слаб чай - например зелен, шипка или лайка.

Въвеждането на нови продукти трябва да става постепенно, за да не се натоварва стомахът и да се възстанови нормалната работа на стомашно-чревния тракт. Може да ядете варен ориз и пилешко месо, варени картофи, сухари, обикновени бисквити, черен хляб. Не се препоръчва консумацията на сладки изделия, а също така трябва да се намали приема на сол до 8-10 грама. Можете да ядете и ечемична каша, която е полезна при раздразнен стомах.

При диетичното хранене и по време на възстановяването на организма е много важно да не консумирате следните храни:

Хранене при раздразнен стомах

- пици, суши, хамбургери, както и всякаква друга храна от ресторант;

- пържени храни;

- мазни храни;

- солени продукти;

- кисели и пушени храни;

- алкохол, кафе, газирани напитки.

При раздразнен стомах е много важно да ви прегледа лекар, тъй като причините могат да са различни, започвайки от заболявания на стомашно-чревния тракт и стигайки до отравяне. Заедно с диагностиката на състоянието, ще ви бъде предписано конкретното лечение, като при необходимост ще се назначат антибиотици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest