Edin.bg»Съвети»Проверка за винетка - как става

Проверка за винетка - как става

Проверка за винетка - как става

Винетката е такса, която се заплаща от страна на гражданите към държавата. Таксата представлява заплащане за преминаване по пътната мрежа на съответната страна. В България винетката може да бъде за уикенд, седмица, месец, тримесечие или година.

Заплащането на винетната такса се заплаща онлайн или в офиси на банкови институции, в които се предлага услугата. За да се извърши плащането на винетната такса се изисква регистрационен номер на автомобила, държава на регистрация на превозното средство и заявяване на начална дата за валидност.

Как можете да проверите дали разполагате с валидна винетка

Проверката за валидност на винетката може да се провери изцяло онлайн. За тази цел Агенция Пътна инфраструктура създава електронна платформа за проверка и заявяване на винетки.

Тя представлява Система за електронно събиране на пътни такси. В нея се осъществяват продажби и проверка за валидността на винетките.

В системата има специализирана категория за Е-винетки, където при влизане се предлагат две услуги – „Купи винетка“ и „Проверка на винетка“. Втората опция отваря портал в нов раздел, където въвеждате регистрационния номер и държавата на регистрация на превозното средство.

По-долу има три възможни филтъра за резултатите – „Активен“, „С изтекъл срок“ и „Неизползван“. След това се натиска бутона за Търсене и излизат резултатите, които се филтрирали.

Вижте още как се проверява глоба за винетка?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати