Медът е основен продукт от пчелния кошер, съдържащ над 300 хранителни вещества с уникални характеристики, като много от тях са с лечебно действие. Купувайки си мед, си купуваме не само вкусна храна, но и лек срещу много болести. Затова е от първостепенна важност да се снабдим с първокачествен продукт.
Поради това, че пчеларството е огромна индустрия, генерираща големи печалби в световен мащаб, се срещат много предложения, които не са истински мед. На етикета на някои от тях е указано, че става въпрос за имитиращ продукт, но най-често фалшификатите се представят като истински натурален мед. Как да разпознаем некачествения мед?
Като начало е добре да сме наясно с изисквания за качество при меда. Те са следните:
- Съдържанието на вода да не е повече от 20 процента
- Електропроводимостта - не повече от 0, 8 mS/сантиметър
- Съдържанието на хидроксиметилфурфурал - не повече от 40 милиграма /килограм.
- Диастазната активност - не по-малко от 8 единици по Готе
- Съдържанието на пролин трябва да бъде не по-малко от 180 милиграма/килограм.
Медът се фалшифицира основно по два начина. Единият е като се разрежда с глюкозно-фруктозен сироп, за да се увеличи обема му. Другия е като се изважда още недостатъчно узрял от питите, за да може пчелите да произведат повече мед за едно и също време. И при двата начина качеството на меда спада.
Разпознаването на фалшив мед се прави най-сигурно чрез лабораторно изследване. Лицензираните органи могат да проверят меда по всички необходими показатели и да дадат точна представа с какво сме се сдобили.
В домашни условия също можем да направим проверка, която да затвърди или отхвърли съмненията ни. Ето няколко предложения.
В супена лъжица се сипва мед и се нагрява постепенно, най-добре на пламъка на свещта. Медът трябва за заври. Ако не промени цвета и аромата си, значи е истински. Ако потъмнее или мирише за захар, значи е фалшив.
Друг начин за проверка на меда е с йод. В чаша се смесват 1 супена лъжица мед и толкова дестилирана вода. Към тях се прибавят няколко капки йод. Ако сместа стане синя, значи е добавено нишесте или желатин към продукта.
Популярен начин за разпознаване на истинския мед е, че фалшификатът не кристализира. Тук обаче трябва да се остави достатъчно време на меда, за да кристализира, защото различните видове мед кристализират за различно време.
Съществуват още много домашни методи, но не всички са достатъчно ефективни, дори не всички са правилни. Затова е най-добре да се потърси помощта на специалисти.