Начин на приготвяне
Накиснете боба във вода за една нощ. Отцедете, изплакнете и сварете до полуготовност - отнема около час. Отцедете боба и го оставете настрана.
В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото. Задушете лука до златисто, добавете нарязания чесън и каймата. Разбърквайте, докато каймата стане на трохи и се запържи добре.
Добавете доматеното пюре, червения пипер, кимиона, солта и черния пипер. Гответе още 5 минути, за да се смесят ароматите.
Добавете сварения боб към сместа и налейте топла вода, колкото да покрие всичко.
Оставете ястието да къкри на слаб огън 25-30 минути, докато бобът е напълно омекнал и сосът се сгъсти.
Поднесете боба с кайма по турски топъл, поръсен с пресен магданоз и по желание с резен лимон или люта чушка отстрани.
Вижте също как да си направите боб на фурна или вкусни пълнени чушки с боб.