Edin.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Оризова супа»Яйла чорбасъ - турска супа с ориз и кисело мляко

Яйла чорбасъ - турска супа с ориз и кисело мляко

Elena TodorovaElena Todorova
Почетен Член
385
Яйла чорбасъ - турска супа с ориз и кисело мляко1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Сервирайте горещо, с малко зехтин отгоре и пресен магданоз или копър по желание."

Необходими продукти

  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 250 г
  • яйца - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 3 с.л. или олио
  • сух джоджен - 1 ч.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л. по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма тенджера сипете 1 литра вода или зеленчуков бульон и варете ориза 9-10 минути. Трябва да е полуготов.

В отделен тиган загрейте зехтина и задушете нарязания чесъна, докато си пусне аромата. Прибавете брашното и червения пипер, разбъркайте за още 1-2 минути.

Изсипете зеленчуците в бульона с ориза и разбъркайте.

В отделна купа разбийте киселото мляко и яйцето, малко по малко добавете няколко лъжици от горещия бульон, за да ги темперирате. След това бавно добавете млечната смес обратно в тенджерата, като разбърквате постоянно.

Оставете турската Яйла чорбасъ да кипне около 3-5 минути, без да спира да се разбърква, докато се сгъсти леко. Подправете с джоджен, сол и черен пипер.

Вижте също как да си направите турски царевичен хляб или популярната крем супа от леща по турска рецепта.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: