Начин на приготвяне
В голяма тенджера сипете 1 литра вода или зеленчуков бульон и варете ориза 9-10 минути. Трябва да е полуготов.
В отделен тиган загрейте зехтина и задушете нарязания чесъна, докато си пусне аромата. Прибавете брашното и червения пипер, разбъркайте за още 1-2 минути.
Изсипете зеленчуците в бульона с ориза и разбъркайте.
В отделна купа разбийте киселото мляко и яйцето, малко по малко добавете няколко лъжици от горещия бульон, за да ги темперирате. След това бавно добавете млечната смес обратно в тенджерата, като разбърквате постоянно.
Оставете турската Яйла чорбасъ да кипне около 3-5 минути, без да спира да се разбърква, докато се сгъсти леко. Подправете с джоджен, сол и черен пипер.
Вижте също как да си направите турски царевичен хляб или популярната крем супа от леща по турска рецепта.