Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки рула»Най-вкусното козуначено руло

Най-вкусното козуначено руло

Най-вкусното козуначено руло
Снимка: Росица Петрова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Много сполучливи козуначени рула с ябълкова плънка - разкошни са, нали?"

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 грама
  • яйца - 3 броя
  • прясно мляко - 150 мл
  • масло - 80 грама
  • жива мая - 20 грама
  • захар - 130 грама
  • портокалова кора - от 1 бр.
  • ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
  • за плънката
  • ябълки - 2 броя
  • орехи - 100 грама
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л.
  • масло - 40 грама
  • стафиди - 50 грама
  • захар - 6 с.л.
  • за поръсване
  • захар - 2 с.лъжици
  • ядки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото и разтворете в него маята с 2 лъжици брашно и 1 лъжица захар. Разбъркайте и покрийте съда, оставете да шупне за 10-тина минути.

Разтопете маслото и оставете да се поохлади. Настържете на ситно ренде портокаловата кора.

Яйцата (без 1 белтък) разбийте заедно със захарта.

Пресейте кладенче и оформете кладенче в средата му.

Когато шупне маята, добавете всички останали продукти към брашното. От разтопеното масло обаче сложете само 2/3 - останалата 1/3 ще се ползва да доомесването на тестото.

Постепенно замесете меко тесто, което не бива да лепне. Ако се наложи, добавете още млако брашно. Накрая вкарайте и останалото масло, като потапяте ръцете си в мазнината и замесвате.

Прехвърлете готовото тесто в купа, покрийте с фолио за свежо съхранение. Оставете да втасва на топло за час или докато удвои обема си.

Междувременно пригответе плънката за рулото. Обелете ябълките и ги нарежете на по-едро. Полейте ги с прясно изцедения лимонов сок, за да не потъмняват.

Карамелизирайте захарта в тенджерка. Когато се получи хубав карамелен цвят, добавете маслото и не спирайте да бъркате. Пуснете вътре ябълките и оставете да се готвят на умерен огън за 10 минути. Разбъркайте периодично.

Когато се изпари течността, добавете орехите и стафидите. Разбъркайте и охладете.

Разделете готовото втасало тесто на 2 части. Всяка една оформете с ръце върху намазнения плот, за да се получи правоъгълник с приблизителни размери 20-30 см.

В средата на правоъгълниците сложете плънката.

С помощта на остър нож направете напречни разрези, широки около 2 см. Преплетете лентите, за да оформите рулото.

Оставете да втаса още веднъж за 20 минути.

Разбийте отделения белтък и намажете рулата. Поръсете с ядки и захар.

Сложете хартия за печене в тава и ги сложете вътре.

Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете козуначените рула за половин час, като в средата на печенето може да поставите фолио върху тях, за да не изгорят.

Най-вкусното козуначено руло е готово.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: