Начин на приготвяне
Затоплете леко млякото и разтворете в него маята с 2 лъжици брашно и 1 лъжица захар. Разбъркайте и покрийте съда, оставете да шупне за 10-тина минути.
Разтопете маслото и оставете да се поохлади. Настържете на ситно ренде портокаловата кора.
Яйцата (без 1 белтък) разбийте заедно със захарта.
Пресейте кладенче и оформете кладенче в средата му.
Когато шупне маята, добавете всички останали продукти към брашното. От разтопеното масло обаче сложете само 2/3 - останалата 1/3 ще се ползва да доомесването на тестото.
Постепенно замесете меко тесто, което не бива да лепне. Ако се наложи, добавете още млако брашно. Накрая вкарайте и останалото масло, като потапяте ръцете си в мазнината и замесвате.
Прехвърлете готовото тесто в купа, покрийте с фолио за свежо съхранение. Оставете да втасва на топло за час или докато удвои обема си.
Междувременно пригответе плънката за рулото. Обелете ябълките и ги нарежете на по-едро. Полейте ги с прясно изцедения лимонов сок, за да не потъмняват.
Карамелизирайте захарта в тенджерка. Когато се получи хубав карамелен цвят, добавете маслото и не спирайте да бъркате. Пуснете вътре ябълките и оставете да се готвят на умерен огън за 10 минути. Разбъркайте периодично.
Когато се изпари течността, добавете орехите и стафидите. Разбъркайте и охладете.
Разделете готовото втасало тесто на 2 части. Всяка една оформете с ръце върху намазнения плот, за да се получи правоъгълник с приблизителни размери 20-30 см.
В средата на правоъгълниците сложете плънката.
С помощта на остър нож направете напречни разрези, широки около 2 см. Преплетете лентите, за да оформите рулото.
Оставете да втаса още веднъж за 20 минути.
Разбийте отделения белтък и намажете рулата. Поръсете с ядки и захар.
Сложете хартия за печене в тава и ги сложете вътре.
Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете козуначените рула за половин час, като в средата на печенето може да поставите фолио върху тях, за да не изгорят.
Най-вкусното козуначено руло е готово.