Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Перфектният тиквен пай

Перфектният тиквен пай

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
5001017k
Перфектният тиквен пай
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Наистина разкошен тиквен пай, който може да определим направо като перфектен."

Необходими продукти

  • Тесто
  • масло - 100 грама
  • яйца - 1 броя
  • пудра захар - 60 грама
  • брашно - 250 грама
  • ванилова захар - 8 грама
  • Крем
  • нишесте - 2 с.л. с връх
  • тиква - 250 грама (грамаж на обелена, почистена)
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 125 - 130 грама
  • масло - 20 грама
  • ванилова захар - 8 грама
  • вода - 250 мл (от варенето)
  • брашно - 1 с.л. с връх
  • Още
  • карамелизирана тиква - украса по желание
  • захарни перли
  • шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете тиквата, почистете я добре от всякакви власинки и я сварете до омекване. Отцедете сварената тиква и запазете 250 мл от водата, в която я варихте.

Към още топлата тиква сипете захарта и пасирайте до гладкост.

Следва приготвянето на блата. Пресейте в купа брашното и го смесете с ваниловата и пудрата захар. Добавете нарязаното на парченца студено масло и втрийте с пръсти до получаване на трохи. Накрая чукнете яйцето и замесете меко маслено тесто.

Разстелете с пръсти тестото върху форма за торта с ниски стени. Опитайте се тестото да прилепне хубаво навсякъде. Приберете го във фризера за 15 минути, а междувременно загрейте фурната на 180 градуса.

Преди да сложите блата във фурната, сложете отгоре върху него хартия за печене и бобени зрънца за тежест - така няма да се надигне и напука.

Изпечете основата за 15 минути.

За тиквения крем загрейте млякото с ваниловата захар, като внимавате да не кипне. Котлонът трябва да е слаб към умерен. Прибавете тиквеното пюре.

Брашното и нишестето разтворете в изстиналата вода от варенето на тивката. Разбъркайте с телена бъркалка, за да не се образуват бучки и сипете сместа към горещото мляко на котлона. Бъркайте постоянно до сгъстяване - необходими са около 10 минути. Добавете маслото и разбъркайте отново.

Сипете тиквения крем върху блата и охладете. Приберете в хладилика, а преди поднасяне може да украсите по избор.

Перфектният тиквен пай е готов.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: