Начин на приготвяне
Обелете тиквата, почистете я добре от всякакви власинки и я сварете до омекване. Отцедете сварената тиква и запазете 250 мл от водата, в която я варихте.
Към още топлата тиква сипете захарта и пасирайте до гладкост.
Следва приготвянето на блата. Пресейте в купа брашното и го смесете с ваниловата и пудрата захар. Добавете нарязаното на парченца студено масло и втрийте с пръсти до получаване на трохи. Накрая чукнете яйцето и замесете меко маслено тесто.
Разстелете с пръсти тестото върху форма за торта с ниски стени. Опитайте се тестото да прилепне хубаво навсякъде. Приберете го във фризера за 15 минути, а междувременно загрейте фурната на 180 градуса.
Преди да сложите блата във фурната, сложете отгоре върху него хартия за печене и бобени зрънца за тежест - така няма да се надигне и напука.
Изпечете основата за 15 минути.
За тиквения крем загрейте млякото с ваниловата захар, като внимавате да не кипне. Котлонът трябва да е слаб към умерен. Прибавете тиквеното пюре.
Брашното и нишестето разтворете в изстиналата вода от варенето на тивката. Разбъркайте с телена бъркалка, за да не се образуват бучки и сипете сместа към горещото мляко на котлона. Бъркайте постоянно до сгъстяване - необходими са около 10 минути. Добавете маслото и разбъркайте отново.
Сипете тиквения крем върху блата и охладете. Приберете в хладилика, а преди поднасяне може да украсите по избор.
Перфектният тиквен пай е готов.