Edin.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Вкусна баклава с много орехи

Вкусна баклава с много орехи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
489917k
Вкусна баклава с много орехи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
125 мин.
Порции
35
"Една наистина сочна, хрупкава и много сполучлива баклава. Вижте как да си я приготвите."

Необходими продукти

  • кори за баница - 500 грама
  • орехи - 300 грама
  • масло - около 300 грама
  • Сироп
  • захар - 850 грама
  • вода - 1 литър
  • цитрусови кори - 3 - 4 броя (от лимон и портокал)
  • ванилова захар - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе сиропа за баклавата. В тенджера смесете водата с ванилията, захарта и цитрусовите кори, сложете на котлона и варете около 15 минути (засечени от момента на кипване). Оставете настрана захарния сироп, за да се охлади.

Наситнете орехите, а маслото разтопете. Тук трябва да уточним, че понякога за рецептата са необходими повече от 300 грама масло, тъй като се маже всяка една кора. От орехите също може да се използват повече, за да е по-богата баклавата.

Намазнете тавата за печене. Сложете на дъното една кора и я намажете с масло. Отгоре сложете втора кора, пак масло и разпределете от орехите.

Следва нова кора, масло, кора, масло и пак орехи. Редувайте така до изчерпването на продуктите.

Нарежете баклавата на малки парченца.

Загрейте фурната на 150 градуса и я изпечете до получаване на златист цвят. Хубаво е да се пече на бавна фурна, за да се изсушат хубаво корите и да станат хрупкави.

Оставете баклавата за 5 минути на плота. След това я залейте с напълно изстиналия сироп.

Другият вариант е да охладите първо баклавата, след което да я залеете с горещия сироп. В първия случай обаче, баклавтаа е много по-сочна и хрупкава.

Баклавата трябва да усвои много добре сиропа. Най-добре е да престои до следващия ден.

Вижте как се приготвя и Класическа турска баклава с шамфъстък и грис.

Вкусната баклава с много орехи е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: