Edin.bg»Рецепти»Морски дарове»Пикантни миди с лук и чесън

Пикантни миди с лук и чесън

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Пикантни миди с лук и чесън
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
5

Необходими продукти

  • пясъчни миди - 1 кг бели, донакс или подобен вид (пресни)
  • доматено пюре - 400 грама (или смлени пресни домати)
  • лук - 250 грама
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 60 мл
  • кайенски пипер - 2 сухи чушлета
  • босилек - 1 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете мидите в купа с подсолена вода. Оставете ги така за 1 час, като след първите 30 минути смените водата с нова. Така мидите ще се освобдят от пясъка.

Наситнете лука и чесъна, запържете ги в загретия зехтин за 10-тина минути. Добавете доматеното пюре и овкусете с босилек, захар и сол. Разбъркайте и прибавете стритите люти чушки.

Гответе 15-тина минути или докато се сгъсти доматеният сос.

Отцедете мидите и ги добавете към соса. Сложете капака и гответе за 4-5 минути, като няколко пъти разклащате леко.

Сервирайте мидите топли в компанията на чаша вино.

Пикантните миди с лук и чесън са готови.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: