Edin.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Голяма памук милинка

Голяма памук милинка

редакция:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Голяма памук милинка
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Хайде на топлите милинки"

Необходими продукти

  • белтъци - 1 бр.
  • мая - 15 г прясна
  • сирене - 100 г
  • кисело мляко - 150 г пълномаслено
  • вода - 180 мл
  • олио - 20 мл + 2 с.л. за намазване
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 540 г тип 500
  • заливка
  • жълтъци - 1 бр.
  • краве масло - 50 г
  • брашно - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топла вода разтворете захарта и маята. Добавете 40 г брашно и разбъркайте на каша. Захлупете с къпа и оставете за десет минути да се активира.

Пресейте брашното в голяма купа, смесете със солта. Направете кладенче и сипете киселото мляко вътре, заедно с олиото, белтъка и активираната мая.

Замесете тесто за милинки и месете 5-6 мин. върху набрашнена повърхност. Не трябва да е твърдо.

Намазнете тава 30 см. Накъсайте топчета от тестото и ги наредете в тавата. Оставете вкусните милинки за 15 мин. да втасат още. Намажете ги със смес от 60 мл вода и сирене.

Оставете за половин час на топло. Включете фурната на 180 градуса. Разтопете маслото в олио и запържете брашното в него.

Разбийте вътре жълтъка. Намажете отгоре милинките със сирене и печете за 35 минути.

Голямата памук милинка се хапва още топла.

Ако рецептата ти харесва, опитай също и нашия тутманик със сирене или тази вкусна баница със сирене.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Вълшебство!
24.07.2024 20:01
1