Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Багети»Домашни френски багети

Домашни френски багети

Домашни френски багети
Снимка: Добринка Петкова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Френски багети, френски сирена и френско вино - перфектният завършек на деня"

Необходими продукти

  • вода - 350 мл топла
  • пълнозърнесто брашно - 500 грама
  • суха мая - 10 грама
  • масло - 100 грама
  • зехтин - 50 мл
  • сусам - за поръсване
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.лъжичка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в 50 мл вода и 1-2 лъжици брашно. Сложете купата в съд с налята гореща вода, за да втаса по-бързо.

В отделна купа пресейте брашното и добавете към него разтопеното масло, шупналата мая, зехтина и солта. Постепенно замесете меко тесто, покрийте го и оставете да почине 15-тина минути.

Разделете го на 8 равни части. Оформете ги като багети и сложете в тава, която предварително сте намаслили и набрашнили.

На всяка багета направете напречни разрези. Поръсете със сусам.

Загрейте фурната на 200 градуса. Печете багетите 20-тина минути.

Извадете и ги напръскайте с малко вода, покрийте с чиста кърпа за няколко минути.

Домашните френски багети са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: