Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Пълнени чушки във вълшебен бял сос

Пълнени чушки във вълшебен бял сос

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"И пълнените чушки, и сосчето са вълшебни - насладете им се заедно"

Необходими продукти

  • телешка кайма - 500 грама
  • ориз - 150 грама
  • червени чушки - 1 кг
  • моркови - 1 брой
  • домати - 1 брой
  • лук - 1 глава
  • картофи - 2 бр. (за запушване на чушките)
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • брашно - 7 с.л.
  • жълтъци - 3 броя
  • чубрица - 1 щипка
  • магданоз - 2 - 3 стръка
  • кисело мляко - 200 грама
  • олио - за запръжка
  • кимион
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наситнете лука и го задушете в загрятата мазнина. Добавете настъргания морков, наситнения домат и каймата. Разбърквайте докато каймата стане на ситни трохи.

Щом продуктите се задушат, сипете ориза. Овкусете с подправките и налейте около 500 мл топла вода. Гответе до набъбване на ориза.

Щом оризът омекне, свалете от огъня и напълнете чушките. Запушете всяка пълнена чушка с резен картофи.

Наредете ги в тава за печене. Сипете отстрани вода, която трябва да покрива чушките (почти до половината).

Загрейте фурната на 180 градуса и сложете чушките да се пекат. Когато видите, че водата завира, извадете тавата и изсипете течността (запазете част от нея). Върнете във фурната и печете чушките до готовност.

Разбийте жълтъците с двата вида мляко. Загрейте малко олио в тенджерка и запържете брашното. Налейте бульона от печенето и разбъркайте. На тънка струя сипете яйцата и бъркайте до сгъстяване на соса. Овкусете го с магданоз и подправки по избор.

Поднесете чушките, поляти с млечния сос.

Пълнените чушки във вълшебен бял сос са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: